jaloezieën

Welke voor- en nadelen zijn er verbonden aan houten jaloezieën?

Ondanks het feit dat er op de markt heel wat verschillende soorten raamdecoratie zijn terug te vinden kan er worden vastgesteld dat er in heel wat woningen gebruik wordt gemaakt van houten jaloezieën. Deze vorm van raamdecoratie is dan ook reeds vele jaren razend populair. Door gebruik te maken van houten jaloezieën is het in eerste instantie mogelijk om een sfeervolle en gezellige indruk te creëren. Deze indruk zal een niet onbelangrijke bijdrage leveren aan de uitstraling van jouw interieur. Ben jij ook benieuwd naar welke voor- en nadelen er nu precies zijn verbonden aan het kopen en in je woning implementeren van houten jaloezieën? Dan zal dat meteen duidelijk worden door middel van onderstaande informatie.

Waarom houten jaloezieën kopen voor in jouw woning?

Dat houten jaloezieën kunnen rekenen op zo’n ongelofelijk grote populariteit komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Er zijn dan ook heel wat interessante voordelen verbonden aan dit type van jaloezieën. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat ze over een natuurlijke, warme uitstraling beschikken. Veel mensen denken dat de natuurlijke look waar houten jaloezieën over beschikken de belangrijkste reden is om tot aankoop over te gaan, maar dat is zeker niet juist, integendeel. Er zijn aan het gebruik van houten jaloezieën nog heel wat meer belangrijke voordelen verbonden. Wij hebben deze voordelen alvast even voor je op een rijtje gezet door middel van het hieronder terug te vinden overzicht.

                1.) Omwille van de natuurlijke uitstraling

Het eerste voordeel welke is verbonden aan houten jaloezieën hebben we eigenlijk reeds aangehaald. Deze heeft dan ook betrekking tot de uitstraling van de jaloezieën. Het is voor het merendeel van de mensen dan ook erg belangrijk dat ze in hun woning kunnen genieten van een optimale gezelligheid. Het spreekt voor zich dat heel wat verschillende factoren hier een niet onbelangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Dit geldt zeker ook voor houten jaloezieën. Wil jij dus met andere woorden graag een extra natuurlijk element in je interieur creëren? Dan is het zeker de moeite waard om daarvoor te kijken in de richting van houten jaloezieën.

                2.) Omwille van haar isolerende functie

Vroeger werd er eigenlijk overal ter wereld vooral voor gekozen om te bouwen met hout. Het was vooral de isolerende functie van hout die daarvoor verantwoordelijk was. Ook bij het kopen van jaloezieën die zijn gemaakt van hout kan je rekenen op deze isolerende functie. Deze zorgt eigenlijk voor verschillende voordelen, namelijk:

  1. De UV-stralen van buitenaf kunnen zeer eenvoudig worden geblokkeerd;
  2. De warmte van binnen in de woning kan veel langer worden vastgehouden;

Bovenstaande zorgt er niet alleen voor dat je in je woning zal kunnen rekenen op een aangenaam warm, maar niet te warm klimaat terwijl er ook een interessante meerwaarde kan worden gerealiseerd voor de energiefactuur. Heel wat mensen ondervinden immers elk jaar opnieuw de grootst mogelijke moeite om hun energiefactuur te kunnen betalen en dat is doorgaans altijd het gevolg van een te groot warmteverlies dat moet worden gecompenseerd. Ook omwille van deze reden is houten jaloezieën kopen dus zeker en vast de moeite waard.

                3.) Houten jaloezieën op basis van jouw voorkeur

Nog steeds wordt er bijzonder vaak gedacht dat houten jaloezieën steeds over dezelfde uitstraling beschikken. Dat is echter absoluut niet juist. Bij een gemiddelde verkoper van houten jaloezieën is het dan ook zo dat je steeds een keuze kan maken uit heel wat verschillende opties. Niet alleen zijn er dan ook verschillende beitsen beschikbaar, daarnaast kan je ook een keuze maken uit heel wat uiteenlopende lakkleuren. Dit zorgt ervoor dat de houten jaloezieën van jouw keuze te allen tijde perfect zullen weten aan te sluiten aan de stijl die jij hebt uitgekozen voor in jouw interieur.

Brengt het gebruik van houten jaloezieën ook nadelen met zich mee?

In de basis kan iedereen er in principe zonder probleem voor kiezen om gebruik te maken van houten jaloezieën. Dit gezegd zijnde is het natuurlijk wel zo dat er ook een aantal nadelen zijn waar je mogelijks bij stil zal willen blijven staan. Het eerste nadeel heeft betrekking tot het feit dat houten jaloezieën doorgaans net wat minder eenvoudig te onderhouden zijn. Dit niet in het minst wanneer je ze gaat vergelijken met bijvoorbeeld de PVC en aluminium jaloezieën die op de markt zijn terug te vinden. Voor mensen die graag zo weinig mogelijk omkijken hebben naar het schoonmaken in huis zijn houten jaloezieën dan ook mogelijks niet meteen de meest voor de hand liggende keuze. Dit gezegd zijnde is het onderhoud ook niet erg complex.

Een tweede nadeel heeft te maken met het feit dat houten jaloezieën jammer genoeg niet vochtbestendig zijn. Dit zorgt ervoor dat ze niet zomaar in alle kamers in huis kunnen worden gebruikt. In het bijzonder voor de badkamer geldt dat het sterk wordt aangeraden om eerder te kijken in de richting van bijvoorbeeld PVC of kunststof jaloezieën. Eventueel kan je natuurlijk ook overwegen om gebruik te maken van aluminium exemplaren. In ieder geval, wil je graag nieuwe raamdecoratie bestellen voor in de badkamer of voor in bijvoorbeeld de keuken? In dat geval is het wellicht interessanter om voor deze ruimtes te kijken in de richting van jaloezieën die zijn gemaakt van andere materialen dan hout.

Overweeg misschien ook eens bamboe jaloezieën

De traditionele houten jaloezieën mogen dan erg populair zijn, toch is het zo dat de laatste jaren erg veel mensen de voorkeur hebben gegeven aan bamboe jaloezieën. Zoals de naam reeds laat vermoeden zijn deze jaloezieën vervaardigd uit bamboe waardoor ze over een zeer typische uitstraling zijn komen te beschikken. Ook bamboe staat er in de praktijk om bekend een erg warm en gezellig materiaal te zijn waardoor bamboe jaloezieën eigenlijk sterk vergelijkbaar zijn met gewone, standaard houten exemplaren. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat er meteen een aantal verschillen merkbaar zijn. Het gaat hierbij om :

  1. Het veel dunnere karakter waar bamboe jaloezieën over beschikken;
  2. Het feit dat bamboe jaloezieën aanzienlijk lichter zijn dan gewone houten exemplaren;

Het lichte gewicht van bamboe jaloezieën kan er in de praktijk dan ook voor zorgen dat zij het meest uitgelezen exemplaar zijn voor mensen die bijvoorbeeld moeite ondervinden met het manueel bedienen van hun jaloezieën.