Fundering

Waar komen funderingsproblemen vandaan?

Funderingsproblemen kunnen een enorme kopzorg zijn. Problemen met de fundering is namelijk niet iets wat zomaar even verdwijnt. Er moet een expert aan te pas komen en dat kost geld. Dit is één van de grootste redenen dat mensen het uitstellen. Maar, stel je het uit, dan is de kans groot dat de schade en daarmee de kosten alleen maar groter en hoger worden. Raadzaam is dus om zo snel mogelijk een funderingsexpert in te schakelen om de fundering herstellen.

 

Maar hoe ontstaan funderingsproblemen? En wat kan er aan gedaan worden? In dit artikel vertellen we je er alles over.

5 meest voorkomende oorzaken van funderingsproblemen

Funderingsproblemen hebben vaak een verzakking huis als gevolg. Maar hoe ontstaan dergelijke problemen precies? In Nederland zijn er 5 oorzaken die het meeste voorkomen:

 

  • Externe factoren als zware bouwactiviteiten en uitbundig verkeer zorgen voor veel trillingen in de grond. Dit kan op den duur de draagkrachtige grond aantasten.
  • Geconcentreerde belasting, bijvoorbeeld door constructieve fouten, zorgen ervoor dat één deel van de fundering te zwaar belast wordt. Dit kan uiteindelijk tot een verzakking leiden.
  • Bij verschillende funderingstypen, bijvoorbeeld de woning op palen en de aanbouw op staal, kan dit verschil op den duur tot problemen leiden.
  • Bodemgesteldheid, bijvoorbeeld bij inklinking van klei- of veengrond, kan ervoor zorgen dat de fundering niet langer de ondersteuning krijgt die hij voorheen wel had. Op den duur kan de fundering het dan begeven.
  • Vochtverlies, bijvoorbeeld gedurende zeer droge perioden zonder regen, zorgt ervoor dat de draagkrachtige grond zijn draaglijke eigenschappen verliest. De fundering kan het hierdoor na verloop van tijd begeven.

Eerst een funderingsonderzoek, daarna herstelwerkzaamheden

Funderingsproblemen kunnen meerdere gevolgen hebben, denk aan: scheve vloeren in de woning, scheuren in de muur of gevel en klemmende deuren en ramen. Indien één van deze je onlangs opgevallen is, is de kans groot dat je huis te maken te maken heeft met een problematische fundering. Is dit het geval, dan moet er zo snel mogelijk een funderingsexpert ingeschakeld worden.

 

Een funderingsexpert zal beginnen met een uitgebreid funderingsonderzoek. De constructie van de woning en eventuele aanbouw/uitbouw wordt geanalyseerd en er worden gegevens over de fundering en belasting verzameld. Ook wordt er gezocht naar de specifieke oorzaak van het probleem.

 

Als deze gegevens eenmaal bekend zijn kan er aan de herstelwerkzaamheden begonnen worden. Door middel van speciale palen wordt de fundering weer naar het oude niveau gebracht en hierop vastgezet. Eventuele schade die ontstaan is door de verzakking kan nu verholpen worden.