Met deze tips houd je jouw energierekening laag

Met deze tips houd je jouw energierekening laag

Er zijn diverse manieren om op energie te besparen. Niemand zit te wachten op een hoge gas of stroomrekening aan het einde van het jaar. Besparen begint met een huis die van goede isolerende elementen is voorzien. Denk aan ramen met dubbelglas, isolatiemateriaal in de spouwmuren en gebrek aan tochtplekken zoals naden en kieren. Ook lekkages kunnen zorgen voor een slechte isolatie. Daarom moet een lekkage zo snel mogelijk verholpen worden. Het ligt er maar net aan hoe oud de woning is of de woning al eerder is gerenoveerd. Je kunt altijd controleren of de woning voldoende geïsoleerd is. Mocht het niet het geval zijn dan kun je zelf extra isolatiemateriaal toepassen in de woning. Je kunt kitlagen aanbrengen langs naden en kieren, extra isolatie voor de ramen aanbrengen en pur spuiten of isolerende plaatsen of folie aanbrengen in de spouwmuur. Je gaat merken dat je woning warmer wordt als je de kachel aan hebt staan. Ook dit zie je weer terug op de energierekening. Warmte kan op deze manier namelijk niet meer naar buiten ontsnappen. Je kunt ook overstappen op een goedkopere energieleverancier.

 

Energiebesparende kachels

Ook met verwarming kun je energie besparen. De verwarming zo laag als mogelijk zetten is de eerste stap. Natuurlijk kun je ook gaan voor duurzame kachels of elektrische kachels. De elektrische kachel is schoon in zijn verbruik en verbruikt geen gas. Gas is duurder dan stroom. Er zijn diverse soorten elektrische kachels, elk met hun eigen manier van opwarmen. Nadeel is wel dat ze niet de hele woning verwarmen zoals een cv-installatie wel doet. Je zou daarom meerdere elektrische kachels in meerdere ruimtes kunnen zetten. Je steekt ze in het stopcontact en zorgt ervoor dat je ze niet al te hoog zet. Een andere optie is een cv-houtkachel. Deze traditionele sfeervolle houtkachel sluit je aan op de radiatoren en cv-installatie. Dit is goedkoper omdat er geen gas meer bij komt kijken. De hout gestookte kachel verwarmt het water in de radiatoren waardoor het hele huis wordt verwarmd. Deze optie is een stuk duurzamer dan het gebruik van aardgas.

 

Overige opties om te besparen

Er zijn diverse handige tips om te besparen. Zo kun je vergelijken van energieprijzen in 2021, maar ook erop letten dat je zuinige apparatuur in huis aanschaft om zo altijd goedkoop uit te zijn. Denk aan het branden van led lichtbronnen die je vervangt voor oude halogeen of gloeilampen. Deze lampen gaan jaren mee. De investering is ietsje duurder, maar gloeilampen zijn niet meer van deze tijd en doen het soms maar enkele maanden. Dit is dan ook een stuk onvoordeliger omdat je ze meerdere malen moet vervangen. Tegenwoordig kun je voor elke lamp een led lichtbron krijgen. Indien je even helemaal zuinig wilt zijn kun je er ook voor kiezen om kaarsen te branden.